Grand Prix Zagreb Open 2016 - 1st


European Championship 2013 - 3rd


Olympic Games 2016 - 5th


Već u dječjoj dobi svi su primijetili Božinu darovitost za športske aktivnosti. Prije nego se počeo baviti hrvanjem, Božo je trenirao gimnastiku. Njegov tadašnji trener Mario Baić radio je selekcije djece po školama i uspio je zainteresirati Božu da se krene baviti hrvanjem i napusti gimnastiku. Počeo je trenirati hrvanje u HK Metalac. Svoj prvi rezultat u hrvanju Božo je postigao 1999. godine, nakon samo tjedan dana treniranja. Osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom turniru u Sloveniji u kategoriji do 29 kilograma. Nakon osvojenog prvog mjesta u Sloveniji, Božo započinje svoj fantastični niz na prvenstvima Hrvatske. Božo je do današnjeg dana svake godine bio prvak države, osim 2012., kada je bio spriječen u nastupanju zbog ozljede.

wikipedia

bozo-starcevic
Božo Starčević je mjesec dana uoči Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru dobio pozivnicu Svjetske hrvačke organizacije. Tu je pozivnicu, osvajanjem 4. mjesta, opravdao unatoč nepravilnostima u suđenju meča poluzavršnice. Prvo je pobijedio trostrukog svjetskog prvaka Turčina Selçuka Cebija 2:1, nakon čega je u četvrtzavršnici slavio 2:0 protiv Amerikanca Andrewa Biserka.

wikipedia

U poluzavršnici borio se protiv Rusa Romana Vlasova, najboljeg ruskog hrvača. U tom meču Božo je Rusa prebacio na leđa i držao ga tako više od 5 sekundi. Iako je prema pravilima pobjeda odmah trebala pripasti njemu, suci iz država bivšeg SSSR-a (Uzbekistana i Kazahstana) su dosudili gušenje, a da nisu pričekali 10 sekundi prema pravilima. Na nepravilnosti je odmah reagirao njegov trener Davor Lukić, koji je odmah podnio žalbu. Suci je nisu prihvatili (iako su morali) te su treneru dali crveni karton i odbili žalbu, protivno pravilima Svjetske hrvačke organizacije. Sudačka odluka utjecala je i na ishod meča: Starčeviću je uskraćena borba za zlato, te je morao u borbu za brončano odličje. Tamo ga je čekao južnokorejac Kim Hyeoon-wooa, koji je pobijedio Božu s 6:4 i uzeo broncu.

wikipedia

2016-bozo-starcevic-og