Petrinja je prvak Premijer lige, Sesvetski Kraljevec drugi, Sesvećani treći
30.11.2022.
CROATIA OPEN PRVI PUT U DOMU SPORTOVA
24.02.2023.
Petrinja je prvak Premijer lige, Sesvetski Kraljevec drugi, Sesvećani treći
30.11.2022.
CROATIA OPEN PRVI PUT U DOMU SPORTOVA
24.02.2023.
Prikaži sve

Održan je 10. Zagreb Open, ove godine najjači turnir na svijetu!

Arena

Završio je 10. po redu Grand Prix Zagreb Open. Ove godine, u već poznatom, posebnom izdanju. Prvi puta je Zagreb mogao gledati sva tri olimpijska stila u seniorskoj konkurenciji. Tako je žensko hrvanje okupilo 25 nacija, slobodni stil 24 nacije, a Grčko-rimski 29 nacija.

Natjecalo se nešto manje od 500 hrvačica i hrvača.

Već nakon drugog dana saznali smo najuspješniju reprezentaciju u slobodnom stilu. Zahvaljujući 4 zlatne medalje prvo mjesto zauzima reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država sa 174 boda, drugo mjesto odlazi u Iran s 3 zlatne medalje i 140 bodova. Treće mjesto zauzima ekipa Azerbajdžana sa samo 5 bodova manje od Iranske ekipe.

U slobodnom stilu Hrvatska nije imala predstavnika.

FS 86KG Hassan Aliazam YAZDANICHARATI (IRI) df. Mark John HALL II (USA)

Hrvanje za žene pokrilo je 3 dana turnira, a u subotu smo saznali najbolju žensku ekipu. Japanske hrvačice su očekivano zauzele prvo mjesto s visokih 191 bodom te 6 zlatnih medalja. Iza Japana bile su hrvačice SAD-a sa 129 bodova i dva zlata, dok su treće bile hrvačice Moldavije sa 75 bodova i jednim zlatom.

Iva Gerić u kategoriji do 65 KG osvojila je prvu žensku medalju na Ranking Series turnirima za Hrvatsku. U prvoj borbi Iva slavi predajom američke predstavnice Molinari, drugu borbu gubi od Indijke Bhateri, dok je u trećoj borbi od nje bolja Amerikanka Velte. U borbi za broncu Iva dobiva priliku osvetiti poraz od Indijke, što je i uspjela.

65KG WW Iva GERIC (CRO) df. Bhateri BHATERI (IND)

Milla Anđelić bila je naša druga predstavnica na Zagreb Openu. Milla je već u prvoj borbi pokazala da se može itekako dobro nositi sa samim svjetskim vrhom svoje kategorije, tako je s rezultatom 9:8 pobijedila puno iskusniju Uzbekistanku Oknazarovu. Nažalost iduće dvije borbe od Talijanke i Amerikanke. U borbi za medalju pruža odličan otpor Japanskoj predstavnici, međutim gubi rezultatom 18:7.

Uz Ivu i Millu hrvala je i Lana Nogić. Lana je nastupala u kategoriji do 57 KG i nažalost gubi prvu borbu od Poljske hrvačice.

Grčko-rimski stil je očekivano skupio najveći broj natjecatelja. Tako su kategorije do 77 i do 87 kilograma imale po 33 natjecatelja, kategorija do 97 kilograma imala je 29 natjecatelja, dok je kategorija do 67 kilograma brojala 27 natjecatelja. Najuspješnija je bila ekipa Irana sa 195 bodova i 4 zlata, iza Irana su bile ekipe Mađarske i  Azerbajdžana s 80 bodova i 1 zlatom.

Filip Šačić ponovio je uspjeh od prošle godine i opet osvojio srebro. Na putu do finala redom su padali Amerikanac Woods 3:0, Finac Sarkkinen 6:3 i Mađar Doemoek 8:0. U finalu Filip tijesno gubi od Iranca 3:1.

82KG GR – Filip SACIC (CRO) vs. Alireza Azizkhoon MOHMADIPIANI (IRI)

Ivan Huklek ove godine zauzima 3. mjesto. Ivan je u prvom susretu pobijedio Austrijanca 9:0, u drugoj borbi tuširao je hrvača i Srbije, u trećoj borbi zaustavio ga je Iranac koji kasnije ulazi u finale. Ivan je tako dobio priliku kroz repasaž izboriti broncu. Na putu mu je stajao Poljak, kojeg je pobijedio 3:2, dok je u borbi za broncu savladao Uzbekistanca tehničkim tušem.

87KG GR Naser Ghasem ALIZADEH (IRI) df. Ivan HUKLEK (CRO)

U kategoriji do 87 KG nastupali su i Matej Mandić, koji je izgubi od Azerbajdžanca, te Vjekoslav Luburić koji je prvi susret pobijedio bez borbe, u drugom je svladao Talijana 3:1, dok u trećem tijesno gubi od Uzbekistanca kojeg Huklek kasnije pobjeđuje u borbi za broncu.

Naš Ivan Lizatović je u kategoriji do 63 KG osvojio brončano odličje. Ivan je do polufinala pobjeđivao Uzbekistanca i Amerikanca, dok je u polufinalu izgubio od Iranca 7:6. U borbi za broncu Ivan pobjeđuje Austrijskog hrvača 3:1.

63KG GR – Samuel Lee JONES (USA) vs. Ivan LIZATOVIC (CRO)

U kategoriji do 77 Hrvatska je imala 3 hrvača, Antonija Kamenjaševića, Pavela Puklavca i Božu Starčevića. Svi su bili uspješni u prvom kolu, međutim Starčević i Puklavec gube u ⅛ finala. Antonio je došao do polufinala, a redom je pobjeđivao Švicarca, Mađara koji je aktualni viceprvak svijeta te Kineza. U polufinalu rezultatom 4:3 gubi od Moldavca, a u borbi za treće mjesto bolji od njega bio je Iranac.

U kategoriji do 72 kilograma gledali smo Luku Malobabića i Lovru Zurka. Luka pobjeđuje Amerikanca, ali zaustavlja ga Finski hrvač. Lovro je izgubio u prvom kolu od Francuza.

U kategoriji do 97 kilograma hrvali su Filip Smetko, Vinko Prodanović i Kristian Lukač. Filip i Kristian gube u prvom kolu, dok Vinko pobjeđuje Kineza. U drugom kolu gubi od hrvača iz Srbije.

Hrvatska na kraju osvaja 4 medalje, jednu u ženskom hrvanju i tri u Grčko-rimskom.